GÜNDEM

DFG: TEMMUZ AYINDA 13 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Temmuz Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı.

DFG: TEMMUZ AYINDA 13 GAZETECİ SALDIRIYA UĞRADI

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği, Temmuz Ayı Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu’nu yayınladı.

Raporda;  Gazetecilere dönük baskılar her geçen ay artıyor. Ne yazık ki Türkiye’de her ay çetelesini tuttuğumuz baskı zincirine bir yenisi daha ekleniyor. Kaç gazetecinin saldırıya uğradığı, kaçının tutuklandığı, kaçının evinin basıldığı, kaçına dava açıldığı listelerinin kısalmasını umarken, her ay daha uzun listeler yapmak zorunda kalmak, yaşadığımız ülke adına utanç verici bir durumdur.

Temmuz ayına gazetecilere dönük artan şiddet haberleriyle girdik. Derneğimiz ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun,  Ankara Ulus'ta yapmak istediği basın açıklamasına müdahale eden polis, Mezopotamya Ajanjı Haber Şefi Deniz Nazlım, gazeteci Sibel Yükler ve LGBTİ+ Haber Portalı muhabiri Yıldız Tar’ı darp ederek gözaltına aldı. Ayrıca Pir Haber Ajansı muhabiri Eren Güven'in kamerası müdahale sırasında polisler tarafından kırıldı.

İster bir basın açıklaması olsun, ister bir panel olsun, ister yürüyüş, ister eylem ister çatışma isterse de savaş olsun, gazeteciler her şartta o anda orada haber yapmakta özgürdür. Ne yazık ki Türkiye’de bu özgürlüğün sınırları tamamen silikleşmeye başladı. Ankara’daki “Onur Yürüyüşü”ne polis müdahalesi sırasında çekim yapan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Emel Vural’ın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldı. Ayrıca KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar da polisin müdahalesinde bacağından yaralandı. Bu iki örnek, sadece bir yürüyüşü haber yapmak isteyen yakın zamandaki gazetecilik örnekleridir ve ne yazık ki bunu da bu ülke adına “gazetecilere dönük şiddet” başlığı altında kayıtlara geçiyoruz.

Gazetecilere yönelik şiddet halinin yalnızca kolluk güçlerinden değil, toplumun farklı kesimlerinden de uzanması işin içler acısı ve kabul edilemez bir durum olduğunu gözler önüne seriyor. Temmuz ayı içerisinde yaşadığımız bire şiddet haberi de bir ‘hukukçu’dan geldi. Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Yakup Demir, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde haciz işlemleri sırasında esnaf ile polisler arasında yaşanan gerginliği çektiği sırada, Antep Barosu’na kayıtlı avukat Fevziye Karaer’in fiziki saldırısına uğradı. Karaer’in saldırısı nedeniyle Demir kaşından yaralandı.

Gazeteciler toplumu bilgilendirme ilkesinden hareketle, habercilik yaparken ne yazık ki söz konusu şiddet sarmalında çoğu kez kendileri de haber olabiliyor. Yukarıda belirtildiği gibi, gazetecilere dönük şiddet hali kolluk güçleriyle sınırlı kalmayıp toplumun değişik kesimlerinde de baş gösteriyor. Şanlıurfa Birecik ilçesinde HDP’nin yaptığı basın açıklamasını haberleştiren gazeteci Kerem Kırpaç’ın AKP’li Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam tarafından darp edilmesi bu olayın en açık örneğidir.

Türkiye ve dünya kamuoyunun yakından takip ettiği 16 Kürt gazetecinin tutuklanması konusu da, gazetecilik ve basın özgürlüğü açısından hala sıcak bir gündem. Diyarbakır’da 8 Haziran günü yapılan ev basınlarında gözaltına alınan ve 16 Haziran günü çıkarıldıkları mahkemece “Örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklanan 16 meslektaşımız, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülmüştü. Tutuklu gazetecilerden 12’sinin Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevleri’ne sevk edildiğini öğrendik.

Türkiye’de gazetecilik adına her geçen gün ağırlaşan bir diğer konu ise yarılamalar. Yüzlerce gazeteci her sabah iş yerlerine gitmek yerine önce adliye koridorlarında mesaiye başlıyor. Uzadıkça uzayan yargılamalar, verilen ağır cezalar beraberinde yoğun bir hak arama mücadelesi de getiriyor. Uluslararası arenada Türkiye basın özgürlüğü sıralamasını her raporda daha da geriden vermek işte bu yargılamalar sonucunda olan gerçeklerdir. Bu ay da gazeteciler; Ali Ergin Demirhan,  Canan Coşkun, Barış Pehlivan, Nurcan Yalçın, Can Ataklı, Özgür Boğatekin, Fatih Tezcan, Öznur Değer, Uğur Yılmaz ve Hasan Tolga Balcılar’ın isimlerini adliye koridorlarındaki listelerde gördük.

Son aylarda sıkça gündemde olan internet ve dijital mecralardaki sansür konusu da yine raporumuzda örnekleriyle genişçe yer verdiğimiz bir diğer önemli konu. İnternet-dijital medya mecralarına yönelik erişim engeli konusunda, haber siteleri ve ajansların geçtiği haberlerin sulh ceza hakimliklerince sıkça engellenmesine tanık olduk.  Henüz yasasından bahsediyorken bu kadar ağır ve sayıca çok fazla ihlalin yaşanması kabul edilemez. Tam da bu nedenle sansür yasasına karşıyız ve iptal edilmesi konusundaki kararlılıktayız.

Temmuz ayı raporumuz, Türkiye cezaevlerinde bu ay itibariyle, 77 gazetecinin tutuklu olduğunu gösterirken, basın ve ifade özgürlüğüne dönük baskıların, şiddettin ve her türlü sansürün son bulması gerektiğini yineliyoruz. Gazetecilik, gözaltı, tutuklama, yargılama, sansür, şiddet ve baskıyla karartılamaz, engellenemez.

 

2022 TEMMUZ AYI GAZETECİLERE YÖNELİK AK İHLALLERİ RAPORU AYRINTILI VERİLER

05 Temmuz 2022- Dicle Fırat Gazeteciler Derneği ve Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu’nun,  Ankara Ulus'ta yapmak istediği  basın açıklamasına polis müdahale etti. Polis müdahalesi sırasında Mezopotamya Ajanjı Haber Şefi Deniz Nazlım, gazeteci Sibel Yükler ve LGBTİ+ Haber Portalı muhabiri Yıldız Tar gözaltına alındı. Ayrıca Pir Haber Ajansı muhabiri Eren Güven'in kamerası müdahale sırasında polisler tarafından kırıldı. Gözaltına alınan gazeteciler Deniz Nazlım, Sibel Yükler ve Yıldız Tar akşam saatlerinde serbest bırakıldı.

05 Temmuz 2022- Ankara’daki “Onur Yürüyüşü”ne polis saldırısı gerçekleşti. Saldırı sırasında çekim yapan  Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Emel Vural’ın yüzüne yakın mesafeden biber gazı sıkıldı. Polislerin daha sonra Vural’ı darp etmesi ardından Vural fenalık geçirdi. Öte yandan KaosGL.org muhabiri Aslı Alpar da polisin saldırısında bacağından yaralandı.

06 Temmuz 2022- Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Yakup Demir, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde haciz işlemleri sırasında esnaf ile polisler arasında yaşanan gerginliği çektiği sırada Antep Barosu’na kayıtlı avukat Fevziye Karaer’in fiziki saldırısına uğradı. Karaer’in saldırısı nedeniyle Demir’in kaşı yarıldı.

 

07 Temmuz 2022- Çapa'da sağlık çalışanlarının eylemini ve yürüyüşünü takip eden gazetelerden  Habertürk, tv100 Haber, Artı Tv ve DHA muhabirleriyle İstanbul Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin arasında tartışma yaşandı. Bir polis memuru Artı TV Muhabiri Meral Danyıldız ve kameraman Bilal Meyveci'yi tehdit ederek üzerine yürüdü, hedef gösterdi. Habertürk muhabiri Gizem Türemen ve tv100 muhabiri Gülay Alaca'nın da polisin sözlü saldırısına maruz kalan gazeteciler arasında olduğu öğrenildi.

07 Temmuz 2022- Diyarbakır’da 8 Haziran günü yapılan ev basınlarında gözaltına alınan ve 16 Haziran günü çıkarıldıkları mahkemece “Örgüt üyeliği” iddiası ile tutuklanan 16 gazeteci, Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürülmüştü. Tutuklu gazetecilerden 12’sinin Diyarbakır 1 ve 2 No’lu Yüksek Güvenlikli Cezaevleri’ne sevk edildiği öğrenildi.

11 Temmuz 2022- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma kapsamında 8 Haziran’da JINNEWS, Pel, Piya ve Ari prodüksiyon şirketleri ile gazetecilerin evlerine baskın yapıldı. Baskınlarda ajans ve yapım şirketlerindeki tüm dijital malzemelere el konuldu. Aramaların ardından polis, JINNEWS ve Pel Film Prodüksiyon binalarından ayrıldı. Piya ve Ari’deki polis araması ise 32 günün ardından sona erdi.

16 Temmuz 2022- Yeni Yaşam gazetesi dağıtımcısı Azime Bozkurt, 16 Temmuz 2022'de Tunceli-Ovacık karayolu üzerinde polis kontrol noktasında “makul şüphe” ile gözaltına alındı. Aynı gün polise verdiği ifadenin ardından serbest bırakıldı.

20 Temmuz 2022- Suruç’ta katledilen 33 düş yolcusunu anmak için bir Ankara Güvenpark’ta bir araya gelen gençlik örgütlerine polis müdahale etti. Polis müdahalesini çekmek isteyen gazeteciler polisler tarafından engellendi.

21 Temmuz 2022- Van Adliyesi önünde Hasta ve infazları yakılan tutuklular için Adalet Nöbeti’ni sürdüren ailelerin eyleminde haber takibi yapan gazeteciler, polisler tarafından engellendi.

21 Temmuz 2022- Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde tutulan Gazeteci Dilan Oynaş’ın tahliyesine dönük ikinci kere toplanan İdare ve Gözlem Kurulu’ndan bir sonuç çıkmadı.

21 Temmuz 2022- İstanbul 13. Asliye Ceza Mahkemesi 21 Temmuz 2022 tarihinde aldığı kararla, Cumhuriyet gazetesi yazarı Zülal Kalkandelen’i av karşıtı yazılarının ardından tecavüzle tehdit eden İ.B. isimli şahsın “delil yetersizliğinden” beraatına hükmetti.

25 Temmuz 2022- Şanlıurfa Birecik ilçesinde HDP’nin yaptığı basın açıklamasını haberleştiren gazeteci Kerem Kırpaç AKP’li Birecik Belediye Başkanı Mahmut Mirkelam tarafından darp edildi.

26 Temmuz 2022- KESK Ankara Şubeleri Kadın Platformu’nun İstanbul Sözleşmesi'ne ilişkin Sakarya Meydanı'nda toplanan kadınların açıklama yapmasına izin vermeyen polis, gazetecileri alandan uzaklaştırarak görüntü çekmesine izin vermedi. Gazetecileri açıklamanın olacağı alanın dışına iten polis, PİRHA muhabiri Melis Ciddioğlu’nun kolundan tutup yere fırlattı. Polis, açıklamayı takip etmek isteyen Artı TV kameramanı Kadir Devir’e şiddet uyguladı. KESK binasına gitmek isteyen kadınları çekmek isteyen Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Emel Vural da polis tarafından çekim yaptığı makinası ve kolu tutularak yere fırlatıldı.

27 Temmuz 2022- Adana’da haber takibi yapan Vedat Örüç ve Elif Kurttaş, iki firma sahibi ve çalışanları tarafından alıkonularak, darbedildi. 

2-) GAZETECİYE YÖNELİK DÜŞÜNCE VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İHLALLERİ

01 Temmuz 2022- Haber takibi yaptığı sırada gözaltına alınıp hakkında “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” ve “kamu görevlisine hakaret” suçlamalarıyla dava açılan Vedat Örüç’ün karar duruşması bugün görüldü. Kararını açıklayan mahkeme, “Sanığın suça konu olayın fotoğraf ve videosunu çekmesi şeklindeki eyleminin salt bu eyleme iştirak ettiğine yeterli delil kabul edilemeyeceği’ gerekçesiyle atılı suçun yasal unsurlarının oluşmadığını da belirterek Örüç’ün beraatine karar verdi.

04 Temmuz 2022- Gazeteci Ali Ergin Demirhan’ın bir sosyal medya paylaşımı gerekçe gösterilerek “cumhurbaşkanına hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün İstanbul 55. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Kararını açıklayan hakim, suçun yasal unsurlarının oluşmadığına kanaat getirerek Demirhan’ın beraatine karar verdi.

05 Temmuz 2022- Hakim Akın Gürlek, gazeteciler Canan Coşkun ve Barış Pehlivan’dan şikâyetçi oldu. Savcı Cüneyt Kerimhan Acer’in hazırladığı iddianamede gazetecilerin ‘terörle mücadelede görev almış görevlilerin kimliğini açıkladıkları ve hedef gösterdikleri’ iddiasıyla üç yıla kadar hapisleri isteniyor.

05 Temmuz 2022- Gazeteci Nurcan Yalçın hakkında, “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etme” iddiasıyla açılan davanın 2’nci duruşması Diyarbakır 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. İddia makamı önceki celsede verdiği mütalaayı tekrar ederek bu doğrultuda karar verilmesini talep etti. Avukat Resul Temur ise savunma için ek süre talebinde bulundu.

Mahkeme heyeti avukatın talebini kabul ederek duruşmayı 22 Eylül’e erteledi.

06 Temmuz 2022- Gazeteci Can Ataklı'nın başörtülü bir öğretmenle ilgili ifadeleri nedeniyle 'kin ve düşmanlığa tahrik ' suçlamasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması 6 Temmuz 2022'de İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, Ataklı'yı önce " kin ve düşmanlığa tahrikten" 11 ay 7 gün hapis cezasına çarptırdı, ardından cezayı 10.100 TL adli para cezasına çevirdi.

08 Temmuz 2022- Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal, Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul Milletvekili Ahmet Şık'ın sosyal medya hesabından yaptığı "rüşvet" paylaşımlarının İleri Haber'de yayımlanmasının ardından açılan davanın haberleştirilmesine ilişkin Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan'a dava açtı.  İnal'ın gazeteciler İzel Sezer ve Batuhan Batan'a dava açtığı dava 27 Aralık 2022 tarihinde İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülecek.

15 Temmuz 2022- Adıyaman Gerger Fırat gazetesi Haber Müdürü Özgür Boğatekin hakkında sosyal medya paylaşımları nedeniyle “örgüt propagandası” (TMK 7/2) suçlamasıyla açılan soruşturmada “kovuşturmaya yer yok” kararı verildi.

19 Temmuz 2022- Gazeteci Fatih Tezcan, "Atatürk'e hakaret" suçundan 19 Temmuz 2022 tarihinde 2 yıl 2 ay hapis cezası aldı. Tezcan'ın cezasını "Ankara Kuşu" adlı Twitter hesabı duyurdu.

20 Temmuz 2022- Mardin Cumhuriyet Başsavcılığı, JİNNEWS muhabiri Öznur Değer hakkında “örgüt propagandası” iddiasıyla soruşturma başlattı. Değer’in sanal medya hesabından yaptığı iki paylaşım gerekçe gösterildi.

22 Temmuz 2022- MLSA Hukuk Birimi, 5 Kasım 2019 tarihinde “örgüt üyeliği” suçundan 6 yıl 10 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan gazeteci Uğur Yılmaz’ın mahkumiyetini AİHM’e taşıdı. Başvuruda 5 Temmuz 2017 tarihinde gözaltına alınan ve 13 günlük gözaltı sonrasında tutuklanan Yılmaz’ın bir yıl boyunca hakkında iddianame dahi hazırlanmadan tutuklandığına ve tutukluluğunun 475. gününde mahkum edildiğine dikkat çekildi. MLSA avukatları, bu durum ile Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) kişi güvenliği ve hürriyeti hakkını koruma altına alan 5. maddesinin ihlal edildiğini belirtti.

25 Temmuz 2022- Osmaniye'deki 'sığınmacı kampından kaçan Afganların' haberini yapan 'Osmaniye Sondakika' hesabının sahibi Hasan Tolga Balcılar gözaltına alınmıştı. Savcılık Balcılar'ın tutuklanmasını istedi. Balcılar  ‘halkı kin ve düşmanlığa sevk etmekten’ tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildikten sonra, tutuklanarak cezaevine gönderildi. Balcılar'ın "halkı kin ve düşmanlığa tahrik" (TCK 216) suçlamasıyla tutuklandığı öğrenildi.

3-) BASIN-MEDYA KURULUŞLARINA YÖNELİK ENGELLEME VE SANSÜR

01 Temmuz 2022- RTÜK üyesi İlhan Taşçı, 1 Temmuz 2022'de Twitter'da Matiz'in klibinin bir bölümünün yer aldığı bir paylaşımda bulunarak, RTÜK yetkililerinin yaptırımlardan kaçınmak için Matiz'in son şarkısını çalmamalarını söylemek için müzik kanallarını aradığını söyledi. Video klip, bazı sosyal medya kullanıcıları tarafından "LGBTİ+ içeriğin tanıtımını yaptığı" gerekçesiyle eleştirildi.

29 Temmuz 2022-  Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) LGBTİ+ karakterlere yer verdiği için yayından kaldırılması istenen "Jurassic World Kretase Kampı" isimli Netflix yapımıyla inceleme başlattığını duyurdu.

4-) İNTERNET-DİJİTAL MEDYA MECRALARINA YÖNELİK ERİŞİM ENGELİ

06 Temmuz 2022- Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Konya Şehir Hastanesi'nde Kardiyoloji Uzmanı Ekrem Karakaya'nın öldürülmesine ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı getirildiğini duyurdu. Konya Şehir Hastanesi’nde meydana gelen silahlı saldırı olayına ilişkin Konya 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 2022/2828 sayılı kararı ile yazılı, görsel ve sosyal medya ile internet ortamında faaliyet gösteren medyaya, olaya ilişkin haberlere yönelik yayın yasağı kararı getirildi.

08 Temmuz 2022- Cumhuriyet Gazetesi yazarı Barış Terkoğlu’nun, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile fotoğraf çektiren, dünya ezan okuma yarışması birincisi Muhsin Kara‘nın FETÖ’den soruşturma dosyası olduğunu iddia ettiği köşe yazısı ile ilgili Cumhuriyet, Halk Tv ve Oda Tv'deki haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Şarkışla Sulh Ceza Hakimliği‘nin 8 Temmuz 2022 tarih ve 2022/333 sayılı kararı ile erişime engellendi.

18 Temmuz 2022- Etkin Haber Ajansı’na ait https://www.etha43.com internet sitesine Diyarbakır 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 18 Temmuz 2022 tarihli kararı ile milli güvenlik ve kamu güvenliğinin korunması gerekçesiyle erişim engeli getirildi.

18 Temmuz 2022- Gazeteci Metin Cihan’ın, Giresun’da şüpheli şekilde ölü bulunan Rabia Naz Vatan’ın ölümünde baba Şaban Vatan tarafından soruşturmayı engellemekle suçlanan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli’nin yakınlarına ait olduğunu belirtilen WhatsApp yazışmalarını/dokümanları paylaştığı bazı tweetleri, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, aşağıdaki kararlar ile erişime engellendi:

İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 13 Temmuz 2022 tarih ve 2022/5095 sayılı kararı

İstanbul Anadolu 1. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 18 Temmuz 2022 tarih ve 2022/4821 sayılı kararı

 

18 Temmuz 2022-  Aydın E Tipi Cezaevi‘nde tutuklu Yılmaz Ekinci’nin şüpheli ölümü hakkındaki Evrensel gazetesindeki haber, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Aydın 1. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 18 Temmuz 2022 tarih ve 2022/3121 sayılı kararı ile erişime engellendi.

 

21 Temmuz 2022-  Sanatçı Selçuk Ural’ın oğlu Hakan Ural hakkında yaptığı bazı açıklamaların yer aldığı röportaj videosu ve konu ile ilgili yapılan Cumhuriyet ve Akit'te yer alan haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 21 Temmuz 2022 tarih ve 2022/4852 sayılı kararı ile erişime engellendi.

 

22 Temmuz 2022-  Sivas Valisi Yılmaz Şimşek‘in İzmir merkezli Sintan A.Ş. ile hukuka uygun olmayan bağlarının bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’na şikayet edilmesiyle ilgili Diken'deki haberin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Sivas 2. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 22 Temmuz 2022 tarih ve 2022/1851 sayılı kararı ile silinmesine hükmedildi.

 

22 Temmuz 2022-  İstanbul Anadolu 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın talebiyle erişim engeli getirilen Çevre Ajansı Başkanlığı haberlerine erişimi engelledi. Engellenen haberler, Çevre Kanunu’nda yapılan değişiklik ile tüm Türkiye kıyılarını kapsayan mapa ve şamandıra ihale verme yetkisinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde kurulan Çevre Ajansı Başkanlığı’na verilmesini kapsayan haberlere gelen erişim engeli haberlerini içeriyor.

22 Temmuz 2022-  Diken, 21 Temmuz Perşembe günü, Boğaziçi Üniversitesi iletişim Fakültesinin bu sene de öğrenci almayacağı ve fakülteyle ilgili garipliklere değinildiği “Boğaziçi Üniversitesi’nde iletişim fakültesi muamması” başlıklı bir haber yayımladı. Bu haberin ardından Boğaziçi Üniversitesi yönetimi, 22 Temmuz Cuma günü itibarıyla okulun interneti üzerinden Diken’e erişimi engelledi.

23 Temmuz 2022-  Sivas Valisi Yılmaz Şimşek‘in İzmir merkezli Sintan A.Ş. ile hukuka uygun olmayan bağlarının bulunduğu gerekçesiyle İçişleri Bakanlığı’na şikayet edilmesiyle ilgili haberin silinmesine hükmedilmesi ile ilgili Diken'deki haberin, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, Sivas 2. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 23 Temmuz 2022 tarih ve 2022/1854 sayılı kararı ile silinmesine hükmedildi.

25 Temmuz 2022-  İlim Yayma Cemiyeti‘nin Başkanı Yusuf Tülün’ün çocukları Kerem ve Ömer Faruk Tülün’e ait olan Siyahmartı Reklam Şirketi’nin kamudan son 12 yılda 57 milyon TL değerinde 43 ayrı ihale alması hakkındaki haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 25 Temmuz 2022 tarih ve 2022/4448 sayılı kararı ile Cumhuriyet, Alternatif ve Birgün'deki haberler erişime engellendi.

27 Temmuz 2022-  Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Diyarbakır 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin kararıyla Etkin Haber’in (ETHA) “etha44.com” internet adresine erişim engeli getirdi. Bu kararla ajansın web sitelerine bir haftada iki kez erişim engeli geldi.

28 Temmuz 2022- İfade Özgürlüğü Derneğinin web sitesindeki “Ahmet Şık’ın Cumhurbaşkanının eski avukatı hakkındaki tweetleri” ve “Cumhurbaşkanı’nın avukatı hakkında rüşvet iddiaları ile ilgili haberler” başlıklı iki içerik, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 28 Temmuz 2022 tarih ve 2022/6002 sayılı kararıyla erişime engellendi.

28 Temmuz 2022- Cumhurbaşkanı eski avukatı Mustafa Doğan İnal hakkındaki bir çok haber ve sosyal medya paylaşımı, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 28 Temmuz 2022 tarih ve 2022/6002 sayılı kararı ile Evrensel, T24 ve INDEPENDENT Türkçe haberlerine erişim engelle getirildi.

28 Temmuz 2022- İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Levent’teki dev arazisini satın alan İstanbul Üstyapı İnşaat ve Ticaret Anonim Şirketi‘nin yönetiminde AKP döneminde İBB’den çok sayıda ihale alan firmaların yöneticilerinin yer almasıyla ilgili haberler, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 28 Temmuz 2022 tarih ve 2022/5980 sayılı kararı ile Sözcü, Patronlar Dünyası ve Onedio'da yer alan haberler erişime engellendi.

Haberlerde adı geçen, İBB’nin AKP tarafından yönetildiği dönemden kalan borçları nedeniyle belediyenin hesaplarına haciz işlemi uygulatan MET-GÜN İnşaat Taahhüt ve Tic. A.Ş. daha önce aşağıdaki hakimlik kararlarıyla bir çok haberi erişime engellenmişti:

*İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hakimliği’nin 14 Ocak 2022 tarih ve 2022/252 sayılı kararı

*İstanbul 3. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 20 Ağustos 2020 tarih ve 2020/3320 sayılı kararı

*İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 4 Ekim 2021 tarih ve 2021/6154 sayılı kararı

*İstanbul Anadolu 5. Sulh Ceza Hakimliği’nin 23 Kasım 2021 tarih ve 2021/6693 sayılı kararı

28 Temmuz 2022- Bursa’daki çöp evde kilitli tutulan çocuk hakkındaki haberler, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Bursa Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nün talebiyle, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, aşağıdaki kararlar ile  Hürriyet, A Haber ve Duvar haberleri erişime engellendi:

*Bursa 3. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 26 Temmuz 2022 tarih ve 2022/4597 sayılı kararı

*Bursa 3. Sulh Ceza Hakimliği‘nin 28 Temmuz 2022 tarih ve 2022/4708 sayılı kararı

29 Temmuz 2022- Eylül 2015’te Hürriyet Gazetesi’ne saldıran grupta yer alan eski AKP milletvekili Abdurrahim Boynukalın hakkındaki Birgün, Sol Tv, Diken, Bianet, Sendika.org'da yer alan haberler ile Hürriyet.com.tr'de yer alan tweet, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği’nin 29 Temmuz 2022 tarih ve 2022/6003 sayılı kararı ile erişime engellendi.

30 Temmuz 2022- İstanbul Anadolu 3. Sulh Ceza Hakimliği ve Bakırköy 5. Sulh Ceza Hakimliği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği internet sitesinden 5651 sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun kapsamında farklı tarihlerde yayınlanmış iki haberin kaldırılmasını istedi.

5-) GAZETECİNİN EKONOMİK/SOSYAL HAKLARINA YÖNELİK İHLALLER

01 Temmuz 2022- Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü soruşturma kapsamında 8 Haziran’da gözaltına alınan 20’si gazeteci 22 kişiden 16’sı, sevk edildiği mahkemece 16 Haziran’da tutuklanmıştı. Diyarbakır D Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilen gazetecilerden Ömer Çelik’in meslektaşına yazdığı ve bir meslektaşından kendisine gönderilen mektuplar cezaevi yönetimi tarafından “sakıncalı” bulunarak verilmedi.

06 Temmuz 2022- Uzaktan eğitim veren başörtülü bir öğretmene yönelik sözleri nedeniyle "Halkı kin ve düşmanlığa tahrik veya aşağılama" suçundan yargılanan gazeteci Can Ataklı, 10 bin 110 lira adli para cezasına çarptırıldı.

06 Temmuz 2022- RTÜK, HDP Milletvekili Mehmet Tiryaki’nin Halk TV’deki programda Abdullah Öcalan için ‘sayın’ ifadesini kullanması gerekçesiyle kanala 3 program durdurma cezası verdi.

06 Temmuz 2022- RTÜK, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun 24 Mayıs 2022 tarihli “TURKEN Vakfı” açıklamasını ikinci kez yayınlayan Halk TV’ye ikinci kez idari para cezası verdi

06 Temmuz 2022- RTÜK, TELE1'e de Sayıştay raporuna dayanarak kendisini eleştirdiği gerekçesiyle para cezası verdi.

09 Temmuz 2022- Diyarbakır D Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu, gazeteci Mehmet Ali Ertaş’ın meslektaşına gönderdiği mektubu, “gazetecilik faaliyetlerine devam ettiği” gerekçesiyle “sakıncalı” bularak el koydu.

12 Temmuz 2022- Xwebûn gazetesi Yazı İşleri Müdürü Mehmet Ali Ertaş'ın, gazeteci Hüseyin Aykol'a gönderdiği mektuba el konuldu. Mektuba el konulma gerekçesi ise, "Hüseyin Aykol'un Yeni Yaşam gazetesine yazması" olarak gösterildi.

14 Temmuz 2022- Tutuklu gazetecilerden Serdar Altan, Mehmet Ali Ertaş ve Zeynel Abidin Bulut’un mektuplarına, "örgütsel nitelik taşıyabilir" gerekçesiyle el konuldu.

17 Temmuz 2022- AKP Genel Başkan Yardımcısı Nurettin Canikli hakkında “Canikli Dosyası” adı altında paylaştığı belgeler ve iddialar sebebiyle Metin Cihan’ın Twitter hesabı bir süreliğine askıya alındı.

18 Temmuz 2022- Basın İlan Kurumu, hakkındaki bir haber nedeniyle Dokuz Eylül Üniversitesi’nin şikayetiyle birgun.net’in ek gösterge hakkının 7 gün kesilmesine karar verdi.

23 Temmuz 2022- 2016'da kapanan Radikal gazetesinin arşivlerinin bulunduğu site kapatıldı.

Haziran 2014'te basılı yayına, Mart 2016'da ise dijital yayın hayatına son veren Radikal gazetesinin arşiv sitesi de kapatıldı.

25 Temmuz 2022- Kuzey Kıbrıs’ın resmi radyo televizyon kurumu olan  Bayrak Radyo Televizyon Kurumu (BRT) eski müdürlerinden gazeteci Aysu Basri Akter’in Türkiye’ye girişine izin verilmedi. Akter, Antalya Havalimanı'nda saatlerce bekletildikten sonra Kıbrıs’a geri gönderildi.

28 Temmuz 2022- DFG tarafından çıkarılan "Kapalı Kapılar Ardında Gazeteciler “ adlı dergi, "Kamu yararına çalışan dernekler listesinde yer almadığı" gerekçesiyle tutuklu gazeteci İbrahim Karakaş'a verilmedi.

TUTUKLU GAZETECİLERİN LİSTESİ

 

  1. Abdulkadir Turay – Dicle Haber Ajansı Muhabiri
  2. Abdurrahman Öncü - Kameraman
  3. Ahmet Metin Sekizkardeş – Zaman gazetesi
  4. Ahmet Uzan – Sabah Egeli Gazetesi Haber Müdürü
  5. Alaattin Akkaşoğlu – Akis Gazetesi Sahibi
  6. Ali Ahmet Böken – TRT Haber Koordinatörü
  7. Ali Aşikar – Azadiya Welat Gazetesi
  8. Ali Ünal – Zaman Gazetesi Köşe Yazarı
  9. Aytekin Gezici – Gazeteci-Yazar
  10. Aziz Oruç – Mezopotamya Ajansı Editörü
  11. Baran Karadag – Azadiya Welat Gazetesi çalışanı
  12. Cengiz Doğan – Mavi ve Kent Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
  13. Cihan Acar – Bugün Gazetesi Muhabiri
  14. Çetin Çiftçi – Bugün Gazetesi Parlamento Muhabiri
  15. Devrim Ayık – Özgür Halk Dergisi Çalışanı
  16. Dilan Oynaş - Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
  17. Elif Ersoy – Yürüyüş Dergisi Yazı İşleri Sorumlusu
  18. Elif Üngür - Program sunucusu
  19. Ercan Gün – Fox TV Haber Müdürü,
  20. Erdal Süsem – Eylül Dergisi Editörü                                              
  21. Erhan Akkuş – Bugün TV Spikeri
  22. Erol Zavar – Odak Dergisi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
  23. Fatih Özgür Aydın – Artı İvme Dergisi Yazı İşleri Müdürü
  24. Ferhat Çiftçi – Azadiya Welat Gazetesi Antep Temsilcisi
  25. Fevzi Yazıcı – Zaman Gazetesi, Gazeteci-Yazar
  26. Gökhan Gümüş – Azadiya Welat Gazetesi Dersim Temsilcisi
  27. Gültekin Avcı – Bugün Gazetesi Köşe Yazarı
  28. Harun Reşit Çümen – Zaman Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü
  29. Hasan Taşar – TRT Ankara Muhabiri
  30. Hasan Tolga Balcılar - Osmaniye Sondakika Hesabının Sahibi
  31. Hatice Duman – Atılım Gazetesi Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü
  32. Hüdaverdi Yıldırım – Can Erzincan TV Haber Editörü
  33. İbrahim Halil Öztürkeri – TRT eski Yapım-Yayın Görevlisi
  34. İbrahim Karakaş – Yeni Yaşam Gazetesi Çalışanı
  35. İbrahim Koyuncu - Kameraman
  36. İsmail Çoban – Azadiya Welat Gazetesi eski Yazı İşleri Müdürü
  37. Kamuran Sunbat – Dicle Haber Ajansı (DİHA) Çukurova Eski Muhabiri
  38. Kenan Karavil – Radyo Dünya Genel Yayın Yönetmeni
  39. Lezgin Akdeniz - Kameraman
  40. Lokman Gezgin – Serbest Gazeteci
  41. Mahmut Gülecan – Özgür Halk Dergisi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü
  42. Mazlum Doğan Güler - Kameraman
  43. Mehmet Baransu – Taraf Gazetesi Yazarı
  44. Mehmet Ali Ertaş - Xwebûn Yazı işleri Müdürü
  45. Mehmet Şahin - Program sunucusu
  46. Melih Gasgar – Cihan Haber Ajansı Balıkesir Muhabiri
  47. Miktat Algül – Mezitli FM Genel Yayın Yönetmeni
  48. Murat Çapan – Nokta Dergisi Sorumlu Yazıişleri Müdürü
  49. Mustafa Gök – Ekmek ve Adalet Dergisi Ankara Temsilcisi
  50. Mustafa Ünal – Zaman Gazetesi
  51. Nedim Türfent – Dicle Haber Ajansı Muhabiri
  52. Neşe Toprak - Program sunucusu
  53. Osman Çalık – Samanyolu Haber Radyo Yayın Yönetmeni
  54. Ömer Çelik - Mezopotamya Ajansı Editörü
  55. Özcan Keser, TRT İstanbul İstihbarat Şefi
  56. Özden Kınık – TRT çalışanı
  57. Özlem Seyhan – JinNews Editörü
  58. Ramazan Geciken - Kameraman
  59. Recai Morkoç – Cihan Haber Ajansı Antalya Bölge Bürosu Editörü
  60. Remziye Temel- Muhasebeci
  61. Rıfat Söylemez – Adana Haber Gazetesi Sahibi
  62. Safiye Alagaş - JİNNEWS Müdürü
  63. Sami Tunca – Mücadele Birliği Dergisi Yazı İşleri Müdürü
  64. Semih Elitaş – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
  65. Serdar Altan - Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı
  66. Serkan Sedat Güray – Burç FM Program Yapımcısı
  67. Sertan Önal – Halkın Günlüğü Gazetesi
  68. Seyithan Akyüz – Azadiya Welat Gazetesi Adana Temsilcisi 
  69. Sibel Mustafaoglu – Azadiya Welat Gazetesi Çalışanı
  70. Suat Doğuhan - Kameraman
  71. Turgut Usul – TRT Muhabiri
  72. Tülay Canpolat – Sabah Gazetesi Ankara Muhabiri
  73. Uğur Yılmaz – Bitlis Haber Portalı, Bitlis Belediyesi Basın Birimi
  74. Vahit Yazgan – Zaman Gazetesi Ege Temsilcisi,
  75. Zafer Özcan – Bugün Gazetesi Ekonomi Editörü
  76. Zeynel Abidin Bulut - Program sunucusu
  77. Ziya Ataman – Dicle Haber Ajansı (DİHA) Muhabiri

KAYNAK: DFG

Paylaş :

Size daha iyi hizmet sunabilmek için çerezleri kullanıyoruz. Çerezlerle ilgili detaylı bilgi için Çerez Politikamızı ziyaret edebilirsiniz.