CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Sivas Milletvekili Ulaş Karasu, ısıtma sistemi bozulan Diyarbakır havalimanındaki son durum ile ilgili ikinci bir soru önergesi daha verdi.
TBMM Başkanlığına Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun yazılı olarak yanıtlaması için önerge veren Karasu, havalimanındaki 22 faz ısıtıcıdan sadece birinin çalıştığını, yolcuların ve personelin büyük sıkıntı yaşadığını belirtti.
Milletvekili Ulaş Karasu, önergesinin gerekçesinde şu bilgilere yer verdi;
“2016 yılında bölgenin en büyük havalimanı olarak hizmete açılan Diyarbakır Havalimanı, soğuk havaların etkisini artırdığı kış aylarında ciddi bir ısıtma sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Konuyla ilgili 10 Ocak 2024 tarihli ve 7/8254 Esas sayılı önergeme yasal süresi içinde yanıt verilmemiştir. Konuyla ilgili olarak yeni bir önerge verilmesi zorunlu hale gelmiştir.
Tarafıma iletilen bilgilere göre, bir yıl kadar önce Diyarbakır Havalimanı’nı kanalizasyon suyu basmış, durumun farkedilmesi üzerine yetkililer tarafından kirli sular terminal binasına ve yolcu tarafına ulaşmadan müdahale edilmiştir. Yaşanan bu olayın sebebinin ise havalimanının genişletilme inşaatı safhasında yeni terminal binası ile kanalizasyon çukuru arasında yanlış hesaplamalar yapılması sonucu kot farkının oluşması olarak gösterilmiştir. Bu kot farkı sebebiyle yeni taşmalarının olmaması için havalimanındaki ilgili bölgelere güçlü pompalar yerleştirilmiştir.
İddialara göre, bu pompaların rutin bakımları için ihaleyialan firma,kağıt üzerinde kalmış ve bir dizi usulsüzlük ile bakımları yapmamış, bakımlar firma tarafından gösterilerek asıl olarak havalimanındaki kamu görevlileri tarafından yapılmıştır. Bu süreç bu şekilde devam ederken, geçen yıl Eylül ayında ısıtma merkezinde patlama yaşanmış, ardından da havaalanında ısınma sorunu yaşanmıştır.
Isıtma sisteminde yapılmayan çalışmalar nedeniyle, yolcu ve çalışanlar sorun yaşamaya devam etmektedir.Havaalanını işleten YDA firmasının bu sorumsuzluğu nedeniyle, havalimanında ısıtma sistemlerinin aylardır çalışmadığı, 22 faz ısıtıcıdan sadece 1'inin çalıştığı bu nedenle de birçok birimde personelinya hasta olarak görevini yapmaya çalıştığı, ya da rapor aldığı ve bu nedenle operasyonların aksadığı belirtilmektedir.”
Karasu, bakana şu soruları sordu;
Havaalanı ısıtma sisteminde Eylül ayında yaşanan patlamanın nedeni ve sonuçlarıyla ilgili bakanlığınıza ulaşan bilgiler nelerdir?
Kanalizasyon sularının alanı basmasının sebebi bakımların düzgün yapılmaması mıdır? Isınma-soğutma sistemlerinde yaşanan patlamanın bu konu ile ilgisi var mıdır?
Yeni terminal binası ile kanalizasyon çukuru arasında yanlış hesaplamaların yapılması sonucu kot farkının oluştuğu, güçlü pompaların alınarak çözüm üretildiği iddiası doğru mudur? Doğru ise bu hata ile ilgili bakanlığınızın yaptığı bir işlem var mıdır?Yüklenicinin hatasına ve sözleşmeye aykırılığına rağmen, işin kesin kabulü idare tarafından nasıl yapılmıştır?
Gerekçede ifade edilen ve havaalanında mekanik işlerden sorumlu kişi ya da kişiler hakkındaki iddialar doğru mudur? Doğru ise havaalanının kazan dairesi, fancoil sistemi, su ve elektrik tesisatlarını kontrol eden yetkili personel ve ita amirleri hakkında herhangi bir işlem yapılmış mıdır? Yapılmış ise içeriği ve sonuçları nelerdir?
Bu süreçte, pompaların bakımı için herhangi bir bakım onarım ihalesi açılmış mıdır? Açılmış ise ihalenin içeriğive sonuçları nelerdir? Bakımların sadece kağıt üzerinde alınan bir iş olduğu ve ihaleyi alan firmanın bakım yaptığına dair kuruma imzalı kaşeli belge vermesine rağmen bakımı gerçekleştirmediği ve yapılması gereken bakımların havalimanının kendi personeline yaptırıldığıiddiası doğru mudur?
Diyarbakır Havalimanı Müdürü’nün, müdür yardımcılarının veya diğer üst yönetimin bu iddialardan haberi var mıdır? Var ise bir yaptırım uygulanmış mıdır?
Halen, ısıtma sistemindeki enkazın kaldırıldığı, ancak 22 faz ısıtıcıdan sadece 1'inin çalıştığı ve sadece Gelen Yolcu katına verildiği, çalışan ofisleri ve giden yolcu katının hala sorun yaşandığı iddiası doğru mudur?
Doğru ise soğuk havada kesintisiz her gün bir çalışmak durumunda kalan personelin yaşadığı mağduriyet nasıl giderilecektir? Birçok çalışanın hasta olduğu ve rapor aldığı ve operasyonlara ek yük olarak yansıdığı iddiası doğru mudur? Patlamanın yaşandığı Eylül ayından, önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde kaç personel hastalık gerekçesiyle rapor almıştır?